Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account

HakanLarsson Link Blog

ManHåkan Larsson, 48year

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

Äppelvin/mjöd-tillverkning

AddthisShare   FeedRSS feed  

Nu bubblar det hos familjen Larsson. Vi har tre äppelträd i vår bostadsrättsförening, men ingen plockar dem, förutom familjen Larsson som brukar nyttja dem för att göra mos. I år bestämde herr Larsson sig dock för att göra lite ... äppelvin/mjöd !! :-)

Dag 1 (torsdag 5/8 2010)
På kvällen blandar jag 2kg honung, 0,5kg mosade rönnbär och 5 kg klyftade äpplen (med skal och kärnor) i en damejang med 10 liter kokhett vatten. (Varför man sätter det i varmt vatten, är för att bli av med alla ev. bakterier som kan infektera brygden.)




Samtidigt blandar jag lite vinjäst (köpt på Coop) i ett ljummet glas vatten och tillsätter en tesked socker. Jag ställer glaset bredvid damejangen. 

Dag 2 (fredag)
Morgonen efter, när damejangen svalnat, häller jag i jästen. Varför man måste vänta till brygden svalnat, är för att jästen blott klarar 30 grader. Jäsningen kom igång efter bara några timmar.





Dag 6
Nu har brygden nästan jäst ut. Bara något enstaka plupp. Jag väntar tills på söndag innan jag tappar upp det i en 10 liters dunk, för lagring och klarning.


Dag 14
Idag hällde jag upp ett glas för att testa. Ännu grumligt och lite sprittigt (dvs. inte färdigjäst), men smaken är väldigt väldigt god. Syrligt. Känns som att det är en perfekt balans mellan å ena sidan äpplena och å andra sidan rönnbären. Lagom mängd rönnbär med andra ord. Man kan dock ha i äpplena längre än vad jag hade, så får man mer äppelsmak. Testade alkoholhalten, den ligger på 9%. Det är perfekt. Om det blir starkare, så blir alkoholsmaken för dominant.


 


... TO BE CONTINUED ...

 
Written 718 weeks ago
35388 718 weeks ago

Marcus74

ambitiöst!
40681 718 weeks ago

infrva

Låter som om du har en lång och gedigen erfarenhet av detta, men det kanske var starkare då?!...
6061 718 weeks ago

HakanLarsson

Haha, nog har jag lång och gedigen erfarenhet av detta. :-) Men det är första ggn på 10 år som jag brygger eget. Har glömt hur skoj det var!!