Logo

Login

Log in automatically next time

or

Forgotten the password?  ·  Create account
A7ubnswjq00gc4ko8csc
  • Pages

  • No pages

Ower Link Blog

Daniels blogg

Om löpning och livet i stort

Träningstips till polare

AddthisShare   FeedRSS feed  

Har en polare som börjar intressera sig mer och mer för löpning. Han har sprungit oregelbundet i flera år, men vill nu börja få lite struktur på det hela (och vässa formen inför beach 2014). Hur som havar så frågade han mig och hjälp med att konstruera ett träningsprogram för en nybörjare (!?). Efter en kortare överläggning med mig själv så printade jag ut ett program baserat på lättare distanspass mellan 40-60 minuter, ca 3 gånger i veckan under 10 veckors tid. Detta blandades upp med några längre intervallpass, ca 1 km och även några pass med fartlek. Biter detta som jag hoppas så har jag lyckat skapa en ny rutin hos min polare och även fått upp ett litet grundflås. Då är det bara att ösa på efter det.


Kom på mig själv medans jag skrev programmet till honom att det var kusligt likt vad jag själv springer. Bara att mitt är något mer tillspetsat. Något längre, något snabbare och något oftare. Går det inte att variera sig mer? Eller är det bara jag som har soppatorsk när det kommer till fantasi i löppassen.


Nu när det vankas vinter så får fantasin hålla till godo. Det är inte nu jag ska utföra alla mina kvalitetspass med stor variaton, det får vänta till våren. Men det kändes ändå lite konsigt att skriva programmet. Nu tog det det förvisso direkt ur huvudet. När jag skriver egna träningsprogram så brukar jag gotta ner mig i de senaste årets Runners, kolla runt på lite bloggar och kanske fråga några löpare om hur de går till väga. Det viktigaste är ju faktiskt att utföra passen, inte hur bra och fantasifulla de ser ut på ett papper.


Fick för mig att testa ett av passen jag gav honom igår. Tog med mig Cäta och gav mig ut i höstmörkret. Lite tidspress hade jag allt, så fort skulle det gå. Uppvärmning, 8x3 min relativt hård löpning, 1 min gåvila mellan varje intervall och lätt nedjogg den bit som var kvar till hemmet. Kändes bra, fort, lätt och snabbt!


Har sagt det tidigare, men Äntligen! Nu börjar säsongen på allvar. För min polare börjar löparlivet på allvar. Vi står båda på ruta 1. Spännande!


Faster! Harder!

 
Written 647 weeks ago