Logo

Logga in

Logga in mig automatiskt vid nästa besök

eller

Glömt lösenordet?  ·  Skapa konto

asanorman Link Blogg

KvinnaÅsa Norman, 55år

Tankar om träning

Löpning som livsstil för att hålla kontroll på vikten. Mentala trick och filosofiska funderirngar

Lust contra Disciplin för att nå toppformen

Har varit utan datorskärm ett tag och har haft mer tid att tänka än att skriva. Det här med lust contra disciplin för att nå sina mål tycker jag är intressant. Alla som tränar har mål (påstpr jag) som kan klassas som det egna valet av toppform oavsett om målen är formulerade eller inte. Det kan vara att komma under en viss tid på milen eller att komma ut ett antal gånger i veckan eller något annat.


Hur kommer man egentligen i toppform? Vad är viktigast? lust eller disciplin? Den lustdrivne tränar vad hon vill och när hon vill. Den disciplinerade gör det den har bestämt och struntar i lusten.


Företrädare för disciplinsidan missar sällan tillfällen att påpeka faktumet att att kroppen måste arbeta utanför komfortzonen för att bli starkare. Gärna med propåer om sina egna val av träningsformer. Uttalandena brukar reta de som företräder lustsidan. Typ: ”Kom inte här och bestäm hur jag ska träna. Jag tränar för att det är kul och lyssnar på kroppen. Vill jag inte träna så struntar jag i det. Då behöver jag antagligen något annat”.


Båda har såklart rätt. En bra mix är vägen till framgång. Men vilken tankemodell är egentligen rätt? Tänkte först att lusten är grunden, en förutsättning för att helt enkelt hålla ut. Disciplinen ligger ovanpå, på toppen, för att nå toppformen. Utan disciplin stagnerar man i utvecklingen.


När jag tänker en vända till, så frågar jag mig snarare: Kan det vara frånvaron av disciplin som gör att också lusten försvinner? Man får ju inga resultat. Lust och disciplin är nog snarare som yin och yang. Den ena klarar sig verkligen inte utan den andra.


Frånvaron av lust men närvaron av disciplin tyder på att något är fel i ens liv. Man ägnar sig åt fel grej. Om frånvaron av lust inte leder till soffan så leder det i alla fall till en mentalt dålig form. Närvaron av lust men frånvaron av disciplin leder knappast till toppformen oavsett vilken den är. Allt är aldrig alltid kul. Är målet att träna 3 ggr i veckan så uppnår man inte det på sikt om man prioriterar bort träningen så fort det är litet mycket på jobbet eller något bra på tv.


I min träning är jag tämligen lustorienterad och ska nu ägna mig åt att fundera på hur jag på bästa sätt kan äka disciplinen.


Hur gör ni?


PS: Bilden är plockad härifrån http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/unite


 


 

 

Bilder

F497db12f6c988f156b211843be586d5
 
Skrivet för 600 veckor sedan
A7ubnswjq00gc4ko8csc 600 veckor sedan

Ower

Bra och intressant skrivet. Förhållandet mellan lust och diciplin är verkligen ett samspel som yin och yang. För att nå framgång krävs båda sidorna. Självklart kan man vara utan den ena under enskilda pass eller kortare perioder, men tror inte på total avsaknad av den ena sidan hela tiden. I mitt fall har jag ett träningsprogram som jag följer så gott det går (diciplin), men jag skulle aldrig ta mig ut så många gånger eller så länge som jag gör nu om jag bara gick på lust, samtidigt skulle jag inte heller ta mig ut så många gånger vid avsaknad av lust. Lusten blir drivkraften och det är lusten som har fått mig att välja löpning som min aktivitet, men det är troligen diciplinen som gör mig bättre.
No_small_image 600 veckor sedan

asanorman

Hej!

Tack för din kommentar. Låter som att vi är rörande överens.
79896 600 veckor sedan

marika1

Mycket bra skrivet. Gav mig en kort funderare, vilket räckte för att inse att jag nog ska baka in en lite större portion disciplin i min träning i höst och vinter.