Logo

Logga in

Logga in mig automatiskt vid nästa besök

eller

Glömt lösenordet?  ·  Skapa konto

asanorman Link Blogg

KvinnaÅsa Norman, 53år

Tankar om träning

Löpning som livsstil för att hålla kontroll på vikten. Mentala trick och filosofiska funderirngar

Tror ni på stretching?

Stretching råder det numera delade meningar om. Blir man starkare eller svagar? Blir man mer eller mindre skadad? Jag har en egen teorioch den kan enkelt sägas vara "Det beror på".


Det finns ju ingenting som är svart eller vitt så jag tror att även stretch är grått. Jag säger som LCHF-anhängarna "Jag har mig själv som bevis"


Jag har alltid stretchat för jag tycker absolut jag mår bättre och blir mindre stel. Att stretcha främre lårmuskeln kan jag garantera hjälper mot mina onda knän. Och att stretcha skinkmuskeln hjälper mot min "ischias". MEN: Jag har senaste tiden gjort relativt mycket styrka. Men har fått ont på baksida lår. Då har jag stretchat baksidan flitigt utan att det hjälpt. Helt plötsligt slog det mig att jag ju inte styrketränat baksidan alls. Jag har säkert en stark främre lårmuskel som dragit ihop sig så att baksidan töjts ut och är i spänt läge. Då hjälper det knappast att stretcha den ännu mer.


När jag kommit på det minns jag att en sjukgymnast sa till mig en gång när jag hade ont på baksida rygg vid skuldran (typ musarm) att det mycket väl kunde hjälpa att stretcha framsida axel för att inte baksidan ska vara så sträckt.


Nu har jag alltså börjat styrketräna baksidan och stretcha framsida änu mer. Ingen stretch på baksidan. Vi får se om det hjälper.


Min slutsats: Stretch ökar välbefinnandet efter träning om det görs på muskler som arbetat. Men se upp med obalans i musklerna och stretcha inte de muskler som redan är sträckta. Generellt är troligen framsidan viktigast eftersom vi nog litet till mans ofta sitter som hösäckar framför datorn.


Någon mer som har en teori?


 


 

 
Skrivet för 417 veckor sedan
41cdefc185c707703a7ab60f76426a705f5e4fc57f02e8a7f73ba6ef01ae30fa 417 veckor sedan

Vidstige

Jag har alltid stretchat och mått bra av det. Om jag någon gång missat att stretcha blir jag inte bara stel, jag mår dåligt. Men stretch ska göras med lika mycket eftertanke som träningen. Jag har t ex överrörliga leder som måste stabiliseras av starka muskler. Då kan jag inte stretcha musklerna till ledens ytterläge utan bara "lagom" mycket.