Logo

Logga in

Logga in mig automatiskt vid nästa besök

eller

Glömt lösenordet?  ·  Skapa konto

bengt@bengtsall.se Link Blogg

ManBengt Säll, 62år, Nacka, Sverige

More haste, less speed

En blogg om löpning och livet. Garanterat inga PB eller varvtider

AddthisDela med dig   FeedRSS feed

Sida: Första | Föregående | 1 · 2 · 3 | Nästa | Sista

Mental träning.

2011-02-26 15:46   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 0 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Så ligger man här då, däckad av en liten vårförkylning som värsta veklingen.


En hosta som håller på att riva sönder halsen och huvudvärk som testar skallens hållfasthet till det yttersta.


Det är något att ligga här och gnälla om, riktigt frottera sig i självömkan och allmänt jämmer, misstänker att hotet om att sova i cykelskjulet blir verklighet om jag fortsätter så här.


Det är kanske nu man skall ta fram sin mentala järnvilja från alla tuffa långpass. Nu kommer den egenskapen äntligen till någon vettig användning.


Jag skall försöka att uthärda denna farsot med huvudet högt och med en värdighet som anstår en man.


Om jag känner efter riktigt kan jag nog se ett ljus i långt bort i tunneln, det är bara att hoppas att det är öppningen så det inte är ett tåg som kommer.


 


Spring försiktigt (ni som fortfarande kan ;))


 


MVH/Bengt


 

 

Inre sol

2011-02-24 20:04   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 1 Kommentar   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Jaha, då har man åkt på nån typ av förkylning med hosta och allmän svaghet.


Jag har själv ordinerat alla sjuka "inre sol" på bloggen för ett tag sen. Nu får jag se hur lätt det är.


Man vill ju springa, känna sig frisk, stark och oövervinnelig.


Förmodligen är det bra att mitt ego får sig en törn eftersom jag ändå vet att jag är bäst så kan ju lite klädsam ödmjukhet några dagar bara stärka mitt varumärke som "mannen som är sänd från gudarna".


Det varumärket måste nog vara starkt för om några dagar när jag legat och gnällt i sjuksängen kommer min fru nog ladda för att sparka ut den gudasände mannen i cykelskjulet. 


 


Vi får väl se, men till dess: 


Inre Sol


MVH/Bengt


 


 

 

Ljuset kommer

2011-02-21 22:23   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 0 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Jag börjar nästan vänja mej vid hamsterbandet nu efter snart en månad. Min tåled krånglar fortfarande så några riktiga skor funkar inte. Badskor och löpband är min melodi just nu. På torsdag skall ett proffs kolla på den då får vi se vad som händer.


Körde ett skönt löppass idag, efter förra veckans nästan viloperiod så skall jag köra hårdare denna vecka. Tänkte hålla på riktigt länge men efter 1 tim och 19 min brände blickarna från de väntande så att jag slutade. Ja det är faktiskt så att folk står och väntar på att banden skal bli lediga. (Jag måste välja andra tider i fortsättningen.)


I morgon bitti blir det styrka, längtar redan.


Känner ni inte att ljuset är på väg och med det även värmen och snat snöfria löpspår. :)


Spring försiktigt


MVH/Bengt

 

Breddidrott ?

2011-02-19 23:12   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 4 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Under dagens löppass funderade jag en hel del på det här med tävlingsinstinkt, vinnarskalle och andra fenomen runt allt som har med sport att göra idag.


Varför är det så självklart positivt att vinna, slå andra (i tävlingar alltså), komma först, vara bättre än.... och så vidare.


Förmodligen är det en urgammal instinkt där ursprunget gjorde skillnad på att fälla bytet eller inte eller att segra i strid eller dö.


Det är dock fascinerande att vi fortfarande styrs av denna primitiva instink. Så till den milda grad att det till exempel kan föda denna enorma industrin runt mycket av dagens sport.


Dessutom innebär detta att minst 90% av alla barn som utövar gruppsporter typ fotboll, innebandy och ishockey slutar innan 17 års ålder för att man elitsatsar i de flesta klubbar idag och då har man bara plats för de bästa.


Vad är det för breddidrott som bara plockar russinen och slänger resten??


Ja, jag vet att detta är som att svära i kyrkan. Man skall inte ta upp sånt här i detta forum.


Eller så är det det man skall.


 


De flesta av oss tränar för att må bra, förbättra sig och kanske överträffa sig själva i nästa tävling.


Så skall det vara.


Här får alla vara med. :)


Men 12-åringarna i fotbollslaget får lära sig att väljas bort.:(


 


Spring försiktigt 


MVH/Bengt


 

 

Löpning vs Sauk

2011-02-14 00:29   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 0 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Kände mej laddad i dag på bandet.


Började lugnt men farten kröp upp så sakta så de första fem gick i tokfart enligt mitt mått.


Sen kroknade benen lite så de resterande gick i mer normal fart.


Kul ändå att känna att det finns en vilja i benen att dra upp tempot lite. Jag har kört Maffetone-träning hela hösten så fart är något jag verkligen saknar just nu men det kan nog bli bra framåt sommarn.


Jag lyssnade på "Alkemisten" i dag och Stefan Sauk läser mycket bra måste jag säga, däremot är tempot så lugnt att jag inte rekommenderar det till löpning, snarare om man skall somna.


 


 


Spring försiktigt


MVH/Bengt


 

 

Sex veckor till......

2011-02-12 20:01   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 4 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig
Jag satt i bastun idag efter dagens styrkepass och kom att tänka på ett samtal från i höstas:

Hade precis kommit hem från några dagar i Jämtlandsfjällen när jag stötte på grannen på gatan.


Han var högröd i ansiktet och svetten forsade från hans kala hjässa, blicken var stirrig och han hade svarta ringar under ögonen.


-Nu jävlar, sa han. Nu går det inte att stoppa mej, sex veckor till och jag är klar.


-Kommer precis från gymmet och kört dagens styrkepass, sen är det bara ett intervallpass kvar idag, 6 tusingar i 4:30-tempo. Sen blir det middag. Ett glas grädde, lite bladgrönsaker och ett avkok på baljväxter.


-Du vet man måste ha ett bra program att föjla om nåt skall hända. Jag käkar enligt LCHFSSS-metoden (Low Carb High Fat Super Sport Special betydde det visst) man blir lite yr och ilamående de första fyra veckorna men efter det så funkar man bra, det är bara darrningarna som man får dras med. Men som jag sa så får man ju satsa om nåt skall hända.


Ok sa jag lite tveksamt, mår du bra då, du ser ju lite sliten ut?


- Fan det är inga problem med mej vetdu, jag kör efter Furman Institute of Running and Scientific Training. Dom har ett jävligt tufft program för sub 3:30 på maran så det är bara att köra på , bara sex veckor kvar, inga problem med mej vettu.


Jag lyfte ur min väska ur bilen och tillfälligt tappade han den stirriga inåtvända blicken och intresserade sig för mej några sekunder.


-Varfaan har du varit då, har inte sett dej på ett par dar.


-Jag har varit i Vålådalen och sprungit några dar, svarade jag.


Han sken upp och frågan kom som en självklarhet.


-Jaha vilket program kör du då?


-Vänta vänta jag vet, fortsatte han, det måste väl vara Szalkai's sub 5 program va?


Njae, svarade jag lite osäkert. jag har bara varit uppe och sprungit några dar, inget bestämt sådär, bara lite skön fjällöpning för nöjes skull.


Jag vet inte var i den meningen jag tappade honom men när jag tystnade såg han ut som en övergiven fågelholk.


Till sist lossnade tungan och han konstaterade svagt.


-Men du kan ju inte bara springa?? Man måste ju ha ett program att följa, annars ger det ju inga resultat, annars vet man ju inte när man är färdig.


När han hörde sitt egna sista ord sken han upp och var direkt tillbaka i sitt speedade tillstånd och repeterade ytterligare en gång


-Faan nu är det bara sex veckor kvar vettu, sen är jag klar. Sub 3:3 vettu, grejer det. Man måste ju ha ett jävligt tufft program sörru annars händer det ju ingen.


-Nej jag måste rusa vettu, byta om för intervallen, det gäller att köra på vettu.


Hej.


Han försvann in i sitt hus och precis innan dörren smällde igen hörde jag 


-Sex veckor sen är jag klar vettu.


 


Jag stod kvar en stund och funderade, jag kände mej lite orolig.


Hur går det för oss då, som inte har några program att träna efter.

Hur skall vi veta när man tränat färdigt??

 


Spring försiktigt (med eller utan träningsprogram)


 


MVH/Bengt


 


(Nu skall jag gå och se till att rätt låt vinner)


  

Innehållsförteckningen

2011-02-11 22:32   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 2 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Jag körde ett lite snabbare löppass idag och hade väl lite syrebrist när jag klev av hamsterbandet, men det var då jag såg den för första gången:


Innehållsförteckningen.


Den som tidigare bara funnits på matvaror.


Nu har man från regeringshåll valt oss tränande människor som försöksgrupp inför den kommande EU-lag som kräver innehållsförteckning på allt och alla.


Förmodligen valdes vi som grupp för vårt inrutade liv, vår fogliga grundinställning och våra fantasilösa relationer.


Det kan ju inte bli så mycket att fylla förteckningen med, på sin höjd tävlingsinstinkt, tjockt pannben och en i grunden asketisk livssyn. Helt klart en bra och enkel grupp att testa på.


Jag har hört en del rykten från Innehållsdepartementet som beskriver ett fullständigt kaos då man började innehållsrtegistrera oss.


En ovanligt stor mängd sinnestillstånd och känslor upptäcktes och det tog lång tid innan man hann ikapp med registreringen. Nu är den i alla fall klar och du kan se den genom att titta en tränande människa i ögonen lite från sidan där ligger hela innehållsförteckningen displayad. 


Det var kul att se vad alla innehöll.


Jag såg mycket av det jag har trott skall finnas i oss, glädje, positivism, självkänsla och jävlaranamma.


Fast lite längre ner i de flestas listor hittade jag helt andra saker, stora egon, små personligheter, tvivel, självkritik, en hel del färgtillsatser, konserveringsmedel i olika former och förvånansvärt mycket silikon (undrar vad man har det till).


Kolla din egen lista, du kan se den i spegeln men bli inte förvånad, allt du ser är sånt som du känner till, eller....?


 


Spring försiktigt


MVH/Bengt


 


 

 

En seger

2011-02-10 21:17   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 3 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Idag var det tänkt att jag skulle köra ett långpass och eftersom jag fortfarande känner av min trilskande stortå så planerade jag för löpband.


Även om ljudbok hjälper så i ärlighetens namn är det ganska svårt att uppnå den där riktigt sköna löpkänslan på bandet men det har jag ju tjatat om tidigare så nog snackat om det.


Långpass var det.


Jag sträckte rycggen på en isfläck för några dar sen, så sen dess har jag gått med övre bålen ca 5 cm förskjuten åt höger, man blir lite trött på det efter ett tag och dessutom ser det fånigt ut, så någonting måste göras.


Min plan var att springa musklerna i ryggen så trötta att de inte skulle orka hålla krampen i ryggen längre utan att övriga muskler kunde få chansen att dra allt rätt igen. En avancerad plan som jag är ganska stolt över själv.


Jag lade mej på låg puls för att inte belasta ryggen för mycket och det funkade bra, inget ont alls efter 1 km.


Nu gällde det bara att jag orkade springa längre än vad mina ryggmuskler orkade hålla emot.


Allt kändes ganska bra upp till en timma ungefär sen tyckte hjärnan att det räckte. Ryggen var fortfarande lite motspänstig och stel så jag insåg att jag var tvungen att gnaga på ett tag till innan file'erna var möra nog att ge upp.


Det är inte så himla jobbigt fysiskt att springa sakta och lugnt på bandet med det tar något vansinnigt på mitt psyke men efter 70 minuter så började ryggen ge sig och jag kunde ana segerns sötma. Jag stod ut i 78 minuter och klev av bandet med en mjuk och följsam rygg och med hakan i en rak linje ovanför naveln.


En segrare!


Jag hörde svagt radiokommentatorernas lovsång om min bedrift och jag lyfte händerna och vinkade segervisst till alla åskådare på gymmet. Jag hade besegrat både min hjärna och mina envisa ryggmuskler.


Jag var euforisk och när den första kvinnan kom gående fram till mej förberedde jag mej på att svara ärligt på hennes intervjufrågor.


-Är du klar på bandet nu?  Vi är många som väntar.


Visst är det märkligt att en del människor är så oförstående inför andras idrottsmässiga storverk. 


 


Spring försiktigt (tills ryggen är rak)


MVH/Bengt

 

Stark, frisk och snygg.

2011-02-08 22:42   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 3 Kommentarer   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

I dag kändes det som jag var på väg att bli förkyld, trött kraftlös och lite pirrig i kroppen, det brukar vara ett säkert tecken på infektion.


Jag gick i alla fall iväg till gymmet för att springa och bestämde mej för att låta pulsklockan styra. Om det visade sig att pulsen låg högre än normalt skulle jag ta det lugnt och avbryta.


Nu var pulsen låg och fin som den brukar när jag är frisk men tröttheten fanns kvar så jag tog det extra lugnt ändå men genomförde i alla fall passet som planerat.


Det är märkligt hur olika det känns i kroppen olika dagar. Frågan är hur mycket man skall ta hänsyn till dagsstatus. Personligen så är jag ganska känslig för kroppens växlingar och är nog inte den som kör huvudet i väggen och bara kör på. Nej jag vill nog ha en stor portion av lust för att kunna hålla på med det här.


Inställningen till sin träning är nog något som man bör fundera lite över, det blir nog mycket lättare att hitta sig egen motivation om man har klart för sig vad man vill och varför man vill träna. Det finns med säkerhet inget universalsvar utan det är nog högst personligt men inte mindre viktigt att man uttalat för sig vad man vill.


Personligen försöker jag bygga  en identitet som den starke, friske och naturligtvis den snygge kille jag vill vara.


Sen att det bara är i mitt eget huvud gör absolut inget, det funkar för mej och kallas Självkänsla.


 


Spring försiktigt. (För din egen skull)


MVH/Bengt


 


 

 

Trailrunning de lux

2011-02-07 21:40   Pepps 0 Boostningar   Speech_bubble 1 Kommentar   Images 0 Bilder Small_addthisDela med dig

Solen höll på att gå ner bakom de raka tallstammarna men fortfarande skulle det varma guldgula ljuset värma i all fall en timme till. Man hörde på fågelsången att det var vår.


Ibland passerade jag över någon yster vårbäck som förde det sista smältvattnet ner från höjderna norrut, ner mot slättlandet i söder. Det kalla vattnet kylde mina fötter och gav steget ännu mer spänst.


Stigen slingrade sig mjukt och ringlande framåt genom den glesa tallskogen, den var täckt av barr och mossa och här och var övergick den i en flat stenhäll som redan så här års var varm av dagens solstrålar.


Mina steg var lätta och när jag kom fram till en stormfälld trädstam som låg över stigen kändes det som jag flög och landade sen på snabba starka ben.


Efter en längre uppförslöpa som jag passerade i bra fart utan att känna någon stumhet i benen, öppnades sig landskapet och jag sprang över en solbelyst äng med några betande hästar i bortre kanten, stigen övergick i en grusväg och benen ökade farten avsevärt på det släta underlaget.


Åsen med lövskog närmade sig snabbt och snart sprang jag  i en varm lövsal på en stig täckt av mjukaste löv.


Vinden mot ansiktet förde med sig vårens dofter som jord, löv och salt från havet som inte ligger så långt bort.


Till sist stannade jag, blundade och bara njöt.


 


Detta drömde jag inatt efter gårdagens dubbelpass med styrka på morgonen och ett löppass på kvällen.


Men det häftiga är att snart är det inte bara en dröm.


Ljuset kommer


 


Spring försiktigt (även i drömmen)


 


MVH/Bengt


 

 
Sida: Första | Föregående | 1 · 2 · 3 | Nästa | Sista