Logo

Logga in

Logga in mig automatiskt vid nästa besök

eller

Glömt lösenordet?  ·  Skapa konto

HakanLarsson Link Blogg

ManHåkan Larsson, 47år

TriathlonLarssons blogg

- Vi tar det som det kommer...

.Recension skodubb

Efter att halkat omkull 9 ggr denna vinter och slagit mig rätt illa, bestämde jag mig för att testa att skruva in några dubbar i mina begagnade Asics DS Trainer. Jag har hårdtestat skorna på både asfalt och på Norrvikens upplogade skridskobana. Dessutom har jag sprungit på en glashal terrängbana både uppför och utför.


Det är inga problem att springa på asfalt, trots den långa spetsen på 4,2mm. Vill man göra asfaltlöpningen ännu bekvämare, kan man dock välja att dra in dubben på sulans lägre partier. Jag har gjort så på framfoten, medan jag har dubben på de högre partierna på hälen. Greppet är utmärkt utan att man känner av dubben.


Löpning på ren is går också utmärkt. Självklart är det inte riktigt lika stabilt att springa på blankis som att springa längs en torr stig, framförallt i själva frånskutet, men greppet är ändå mycket bra. Inga som helst problem att hålla hög fart trots blankis på skridskobanan. Jag har testat dem både uppför och utför på isig bana, utan att dratta omkull. Tvärt om kändes det riktigt tryggt.


Jag är mycket nöjd och kan inte ge dubben Bestgrip 3000 annat än klart godkänt. Jag valde att dra in 4 fram och 2 bak. Självklart kan man dra in fler, men jag tycker att det räcker med det. Detta är helt klart ett hett alternativ till ex. Icebug. Jag satte in dubben i mina gamla löparskor, men man kan även välja att skruva ut dubben när man inte behöver dem. Bestgrip 1000 har inte kommit ut på marknaden ännu, men det kan vara ett hett alternativ till Bestgrip 3000, eftersom dubben är något kortare (2,2mm jämfört med 4,2mm). Nöter ni mycket asfalt skulle jag välja den kortare dubben, medan jag skulle välja den längre om jag mestadels springer på grusvägar.


Några tips när ni monterar dubben:


1) Var noga med förarbetet. Spring och gå lite i skorna och fundera igenom var ni ska skruva in dubbarna så att så många som möjligt får tryck mot marken. Undvik dock att dra in dem ex. mitt under tramdynan, för att undvika ev. "trycksador". Bäst, tycker jag, är att sätta 2 dubbar i höjd med tårnas trampdynor, det ger fästa i frånskjutet. 2 dubbar strax bakom framfotens tramdyna, det ger fäste både uppför och nedför. Samt 2 dubbar på hälsens framkant, det ger bästa fästet i nedförsbackar. 2) Drag in dubben på den yttre raden av sulan, så känns inte dubben när du springer på asfalt. Vill du inte att dubben ska sticka ut så långt, kan du välja att dra in dem på sulans "lägre" partier. Det har jag gjort på framfoten, medan jag har monterad dubben på ett högre parti på hälen.


3) Ni måste se till att inte punktera den främre och bakre gel-kudden! När själva sulan paserats, bör ni därför dra dubben med relativt lätt hand. Om ni känner att dubben "bottnar i något", och misstänker att det är gel-kudden, så byt då plats för dubben.


4) Var noga när ni drar in dubben så att den kommer in rakt. Håll fast skon så att den ligger plant. Dra sedan ned dubben rakt ner i sulan. Välj en plats där det är så "platt gummi" som möjligt. Drag med jämnhårt tryck. När själva sulan passerats, kan ni efter varje "drag" kolla så att dubben sitter rakt. Annars får ni byta vinkel något. Dubben får inte komma snett, för då blir den ännu snedare när ni är ute och springer. 


Här är ett exempel på en rak och fin häl-dubb: 


Det låter kanske komplicerat att dra in dubben, men det är det inte. Det är busenkelt. Om om ni nu skulle dra in den snett, så är det bara att dra ut dubben lite, och sen skruva in den rakt. Dubben sitter hårt, men är ni rädda att tappa den, kan ni alltid köra på lite Lock-tight.


 

 
Skrivet för 709 veckor sedan